Nieuws vestiging Apeldoorn!

Enschedees familiebedrijf Ten Hag blijft groeien en lijft Apeldoornse concurrent in!

Over ons - ten Hag en Bisterbosch

Het Twentse familiebedrijf Ten Hag Makelaars en Financiële dienstverlening blijft groeien. Het bedrijf lijft nu in Apeldoorn weer een concurrent in: Bisterbosch.

Ten Hag neemt de financiële dienstverlening van dit bedrijf helemaal over. Op het gebied van de makelaardij is er sprake van een vergaande samenwerking. Ten Hag neemt alle klanten, maar ook alle circa 10 medewerkers van Bisterbosch over.

De Enschedese familie – natuurlijk meest bekend van Manchester United-trainer Erik Ten Hag – is al jaren heel actief in de makelaardij en financiële branche met overnames. En is daarmee ook na deze actie in Apeldoorn nog niet klaar.

Groter moet

„Als we kijken naar onze concurrenten in de top 100, dan zijn ze allemaal bezig om groter en sterker te worden. Wij ook. Met deze samenwerking en overname kunnen we nog krachtiger opereren richting het Westen”, zegt mede-eigenaar Michel ten Hag. „Schaalvergroting is belangrijk om een vuist te kunnen maken bijvoorbeeld richting bouwbedrijven, corporaties, verzekeraars…”

Ten Hag telt nu negen vestigingen. Ze had al er al één in Apeldoorn, maar ook in Almelo, Hengelo, Vroomshoop, Deventer, Doetinchem en Zwolle.

Enschede houdt het hoofdkantoor

Het hoofdkantoor staat in Enschede en dat blijft zo, zegt Ten Hag. In Apeldoorn verhuist het Twentse bedrijf wel naar het grotere hoofdkantoor van Bisterbosch. Maar dat betekent verder niets.

„We hadden in die stad zelf een klein kantoor. De huur hebben we opgezegd. Voor de klanten gaat dit verder niets uitmaken, behalve dat we op alle terreinen krachtiger zijn geworden. En het gaat niet ten koste van werkgelegenheid. We hebben eerder juist meer mensen nodig.”

Ten Hag Makelaars en Financiële dienstverleningsgroep heeft zelf al meer dan 100 werknemers in dienst en telt momenteel 9 vestigingen. Het is uitgegroeid tot een grote partij in het oosten van het land, gespecialiseerd in woningmakelaardij, bedrijfsmakelaardij en vastgoedmanagement. Verder is er expertise op het gebied van hypotheken, verzekeringen en pensioenen.

Ten Hag zegt blij te zijn met de slag die ze maken met Bisterbosch. „Ook dat is altijd een familiebedrijf gebleven. De sfeer en identiteit passen bij ons. Daar hebben we goed naar gekeken.”

Ten Hag bestaat 60 jaar, het Apeldoornse bedrijf zo’n 50 jaar.

Nieuw adres:

https://www.tubantia.nl/enschede/enschedees-familiebedrijf-ten-hag-blijft-groeien-en-lijft-apeldoornse-concurrent-in~a992c99e/

Woningmarktrapportage 2e kwartaal van 2023!

Overbruggingshypotheek vaker knelpunt door stijgende rente

Een overbruggings­hypotheek kan een handige oplossing zijn als je een nieuw huis wilt kopen terwijl je oude huis nog niet is verkocht. Je kunt daarbij de overwaarde van je huidige woning gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Alleen is de rente van overbruggingshypotheken de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen en dat heeft grote impact op (toekomstige) huiseigenaren.

De rente van overbruggings­hypotheken is, net als de hypotheekrente zelf, de afgelopen tijd flink gestegen. Inmiddels is 5% al ‘gewoon’ terwijl dat vijftien maanden geleden nog niet de helft was. En dan zijn de maandelijkse lasten voor huiseigenaren ineens flink hoger. Dit treft vooral mensen die kozen voor een variabele rente met een rentevaste periode van één jaar.

Als de rentevaste periode verstrijkt kan de rente worden omgezet naar een variabel tarief of opnieuw worden vastgezet voor een bepaalde periode. Het is goed je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen. Loopt de verkoop van je oude huis vertraging op, of is je nieuwe woning niet op tijd gereed, dan kunnen er problemen ontstaan. En dat kan best de nodige huishoudens treffen: vorig jaar werden er ruim 72.000 overbruggingen gefinancierd — een kleine kwart daarvan richting nieuwbouw. Hoe dat werkt lees je in het kader.

Zowel een lagere opbrengst als een latere oplevering veroorzaken problemen

Dalende huizenprijzen helpen niet mee

Tot midden vorig jaar stegen de huizenprijzen tot record­hoogtes. Sindsdien is er een daling ingezet. Voor het eerst sinds begin 2021 lag de gemiddelde verkoopprijs in mei onder de vier ton, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dat is 8,2% lager op jaarbasis. Dat gaat iets harder dan enkele grote banken eerder verwachtten. ABN Amro gaat nu voor 2023 tot en met het eerste kwartaal volgend jaar uit van min tien procent. Maar voorspellen blijft lastig.

Houd dus in ieder geval rekening met een mogelijke daling in de huizenprijzen. Als de verkoop van je huis over enkele maanden bijvoorbeeld € 40.000 minder oplevert dan waar je nu vanuit gaat, bestaat het risico dat je niet genoeg overhoudt om het overbruggings­krediet volledig af te lossen. In dat geval zou je het resterende bedrag moeten aflossen met spaargeld of een extra hypotheek op je nieuwe huis. Maar daarvoor moet dan wel voldoende inkomen beschikbaar zijn.

Maatregelen bij problemen

Om te voorkomen dat je financieel klem komt te zitten tijdens een periode van dubbele maandlasten, zijn er enkele mogelijkheden die maandlasten te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld een deel maandelijks wat opnemen uit je bouwdepot. Ook kun je een voorlopige teruggave aanvragen voor het rentedeel van de overbrugging. Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van de te betalen rente — dat voorkomt dat je de fiscus later weer wat moet terugbetalen. Het aanpassen van de hypotheek, zoals het aflossingsvrij maken van een deel, of het verhogen van de gewone hypotheek, kan ook een optie zijn. Voor dit soort kwesties is het raadzaam advies in te winnen bij je hypotheekadviseur.

Als de hypotheek al gepasseerd is bij de notaris kan het soms nodig zijn geld te lenen van familie. Een laatste uitweg kan zijn je huis te verkopen en te gaan huren. Maar dat was natuurlijk nooit je bedoeling en het vinden van een geschikte huurwoning is tegenwoordig ook erg lastig.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening waarmee je de periode tussen de aankoop van een nieuw huis en de verkoop van je oude huis overbrugt. Het stelt je in staat om de overwaarde van je oude woning te gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning, nog voordat de verkoop van je oude huis is afgerond. Om in aanmerking te komen voor een overbruggings­hypotheek, moet de verwachte verkoopprijs van je oude huis hoger zijn dan de hypotheek die erop rust. Daarnaast dien je aan te tonen dat je in staat bent om de tijdelijke extra woonlasten te betalen, bijvoorbeeld door het tonen van het saldo op je spaarrekening of via een berekening van de geldverstrekker waaruit blijkt dat je maandelijks geld overhoudt.

Gewoonlijk heb je een periode van 24 maanden om je oude huis definitief te verkopen, maar sommige hypotheek­aanbieders hebben minder geduld en eisen dat de oude woning al op papier is verkocht, met de ontbindende voorwaarden al verstreken. Het kan echter lastig zijn om een overbruggings­hypotheek af te sluiten voor een nieuwbouw­woning die nog niet gereed is, aangezien je je huidige woning vaak moet verkopen voordat je in je nieuwe huis kunt intrekken.

Heb je een overbruggings­hypotheek, wees je dan bewust van de stijgende rente en win tijdig financieel advies in. Het nemen van weloverwogen beslissingen en het verkennen van strategieën kan helpen om de impact te minimaliseren en de financiële stabiliteit te waarborgen tijdens een periode van dubbele maandlasten.

Waarom zou jij een van onze makelaars inschakelen?

Over het algemeen een veel gestelde vraag: “Waarom zou ik een makelaar inschakelen en niet gewoon zelf mijn woning verkopen?” Wij begrijpen deze vraag natuurlijk heel erg goed; onze makelaars lijken in het eerste opzicht geld te kosten, maar in de meeste gevallen verdienen wij ons zelf gewoon terug!

 

De meeste mensen die zelf hun woning gaan verkopen, komen onderweg een aantal lastige vraagstukken tegen. Veel gestelde vragen zijn dan ook:

–              Hoe hoog moet mijn vraagprijs zijn?

–              Welke presentatietools moet ik gebruiken?

–              Wat moet ik aan geïnteresseerden melden?

–              Hoe moet ik mijn onderhandeling vormgeven?

–              Welke clausules- en informatie moet de koopovereenkomst bevatten?

–              Wie betaald de notaris en hoe infomeren wij die juist?

 

Een erg complex proces, als je er niet dagelijks in zit. Wij willen via deze weg graag vertellen wat wij als makelaar voor jou kunnen betekenen.

 

Allereerst hebben wij kennis van de lokale vastgoedmarkt en veel ervaring in het onderhandelen met potentiele kopers. Deze ervaring vertaalt zich dan ook in het doen van een passend marktonderzoek, waarbij wij adviseren over de uiteindelijke vraagprijs. Door ons grote netwerk is het voor ons mogelijk om de woning op de juiste plekken te presenteren bij zoveel mogelijk potentiele kopers. Hierdoor vergroten wij voor jou de kans op een snelle- en succesvolle verkoop.

 

Tijdens de bezichtigingen nemen wij ruim de tijd om alle kijkers rond te leiden en te informeren. Op die wijze staan wij jou als verkoper bij om te voldoen aan jouw mededelingsplicht; het verkopen van een woning geeft natuurlijk de nodige verplichtingen. Onze ervaring met onderhandelen zal volledig ten gunste van jou komen; we staan je bij, we adviseren je en zullen namens jou de onderhandeling oppakken. Uiteraard alles in overleg! Het resultaat is dan ook dat we er alles aan doen om de best mogelijke prijs te krijgen voor jouw woning.

 

Tenslotte nog heel erg belangrijk is onze juridische kennis. Zodra de woning mondeling verkocht is, gaan we de koopovereenkomst opstellen. Wij doen er alles aan om de juiste clausules op te nemen in de koopovereenkomst, zodat de koper niet voor verassingen komt te staan na de eigendomsoverdracht! Wel zo prettig voor beide partijen.

Al met al kunnen onze makelaars jou dus veel tijd, moeite en stress besparen én jou helpen om de best mogelijke prijs te krijgen voor jouw woning.

 

Heb jij wellicht verhuisplannen? Weet dan dat onze makelaars altijd vrijblijvend willen langskomen om jouw verhuiswensen te bespreken. Een dergelijk eerste gesprek is altijd gratis, al drinken onze makelaars meestal wel een kopje koffie!

 

Graag tot snel!

 

ten Hag makelaarsgroep

 

Stress over geldzaken wordt nog steeds onderschat

Financiële fitheid van je medewerkers

 

Het zijn bijzondere tijden. Eerst corona en vervolgens alweer een nieuwe crisis. Die van stijgende energieprijzen en inflatie die nog nooit zo hoog was. Iedereen voelt dit in zijn portemonnee. Maar wat als er echt financiële problemen ontstaan? Hoe herken je die als werkgever bij je medewerkers en wat kan je er eigenlijk aan doen?

 

Als werkgever wil je altijd dat je werknemers zo fit mogelijk zijn. Pensioenadviseur Martin Eshuis: “We zetten eigenlijk altijd in op duurzame inzetbaarheid, die stoelt op drie pijlers: fysieke, geestelijke en financiële fitheid.” Bij fitheid denken we vaak vooral aan die eerste twee aspecten. Maar die derde, financiële fitheid, mag zeker niet vergeten worden. Een verdriedubbelde energierekening kan er namelijk zomaar voor zorgen dat jouw werknemer in de knel komt. Schulden opbouwen is soms maar een kwestie van weken. Een goede werkgever heeft oog voor de financiële situatie van zijn werknemers. Maar hoe doe je dat?

 

Adviesgesprek

Bijvoorbeeld door medewerkers die richting hun pensioen gaan een adviesgesprek aan te bieden. “Dergelijke gesprekken kunnen tot onverwachte uitkomsten leiden”, ervaart Martin. “Soms kan iemand eerder stoppen met werken dan hij dacht, dat kan een enorme geruststelling zijn.” Maar ook voor andere medewerkers kan een zo’n gesprek helpen. “Juist financiële problemen zorgen vaak voor stress, disfunctioneren, verzuim en langdurige uitval.” Uit onderzoek blijkt zelfs dat een medewerker met financiële problemen een bedrijf zomaar € 13.000 per jaar kan kosten.

 

Graag hulp

Het gesprek openen over financiën is soms ingewikkeld. Veel mensen schamen zich namelijk voor schulden. En in eerste instantie is een financieel fitte huishouding ook de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf. Toch blijkt dat vier op de vijf medewerkers graag wil dat een werkgever hulp biedt met het geven van financiële informatie en inzicht. Bijvoorbeeld op het gebied van pensioen, hypotheek, verzekeringen, belastingen en toeslagen.

 

Rol als werkgever

Er is dus wel degelijk een rol weggelegd voor jou als werkgever. Praat een medewerker er niet zelf over? Probeer dan signalen op te pikken. Denk bijvoorbeeld aan iemand die vertelt dat hij niet naar een bepaald evenement kan komen, omdat een kaartje voor het openbaar vervoer zo prijzig is. Of de collega die vraagt om een voorschot op het salaris. Open het gesprek, kijk wat je als werkgever kunt betekenen. Daar profiteert uiteindelijk de hele organisatie van.

Martin Eshuis

Woningmarktrapportage

De verbouwingshypotheek, goed idee?

Opletten bij je belastingaangifte 2022

Sinds 1 maart kun je weer belastingaangifte doen. Kreeg je hierover een brief dan is aangifte vóór 1 mei verplicht. Maar ook zonder uitnodiging doe je beter zelf online aangifte, dan loop je geen belastingteruggave mis. Gebruik daarbij onderstaande tips, of overleg bij twijfel contact met je financieel adviseur. Wel zo makkelijk en financieel misschien ook wel leuker.

Wie de deadline van 1 mei negeert, krijgt een aanmaning en tien werkdagen uitstel. Daarna volgt een verzuimboete van minimaal € 385, oplopend tot ruim vijfduizend euro. Voor eind april uitstel aanvragen — tot 1 september — kan ook, maar is niet aan te raden. De belastingdienst rekent minimaal 4% ‘belastingrente’ over wat verschuldigd is, terwijl je meestal geen vergoeding krijgt over wat je eventueel terugkrijgt. En niet elk uitstel wordt geaccepteerd. Beter ben je op tijd en goed voorbereid. Of roep je de hulp in van een expert.

Controleer altijd wat online is ingevuld
Online aangifte doen heeft voordelen. Zo is er veel al van te voren ingevuld. Handig, maar helaas niet altijd juist, of volledig! In voorgaande jaren stonden garages die bij de woning horen soms ten onrechte in box 3, of ontbraken daarin bepaalde bankrekeningen of beleggingspanden. Je bent zelf verantwoordelijk voor een correcte aangifte en moet dus fouten of posten die ontbreken verbeteren of alsnog invullen.

De verzuimboete bij een te late aangifte is € 385 en kan oplopen tot € 5.514

Belastingdienst, Wat gebeurt er als ik geen aangifte inkomstenbelasting doe?

Verder zorg je er natuurlijk voor dat je geen aftrekposten mist. Over wat aftrekbaar is rond de woning en hypotheek lees je hieronder meer. Bij online aangifte is er ook een helpfunctie met aanvullende informatie over aftrekposten en de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Is er iets niet duidelijk, dan kun je de belastingtelefoon bellen, of je laten helpen door je financieel adviseur.

Aan de slag
Inloggen doe je op Belastingdienst.nl via de knop Inloggen op Mijn Belastingdienst en vervolg met je DigiD (of eIDAS, voor inlogmiddelen uit andere Europese landen).

Online zeker handig voor fiscaal partners
Heb je een fiscaal partner dan biedt online aangifte nog meer voordelen. Binnen het programma zijn er handige opties waarmee je slim kunt schuiven met aftrekposten en eventueel aanwezig vermogen. De software stelt je ook in staat de drempel voor jullie aanslag zo gunstig mogelijk te benutten.

Aftrekposten hypotheek en woning
De rente die je betaalt over je hypotheeklening is bijna altijd aftrekbaar. Alleen rente over een aflossingsvrije hypotheek kun je niet aftrekken wanneer je die afsloot ná 2013 en zónder ‘overgangsrecht’. Maar er zijn ook eenmalige kosten die aftrekbaar zijn. Enkele situaties – klik open om meer te lezen:

De kosten die je maakt bij het oversluiten van je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Dit omvat  de advies- en afsluitkosten, de notariskosten voor de hypotheekakte (niet voor de transportakte) en boeterente als je die betaalde. Je geeft dit op onder ‘Hypotheken en andere schulden’ bij ‘Financieringskosten’. Eventueel betaalde boeterente vul je in onder hetzelfde onderdeel, maar dan bij ‘Betaalde rente’. Hier geef je ook de maandelijkse hypotheekrente op. Let op: financierde je de oversluitkosten mee in de nieuwe hypotheek dan is de rente over dat deel niet aftrekbaar.

>> Woning gekocht

Behalve de hierboven genoemde financieringskosten, zijn er bij de aanschaf van een woning vaak nog meer aftrekposten. Denk aan taxatiekosten (indien verplicht voor de financiering), de kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Als je in 2022 een depot had voor nieuwbouw, dan heb je zowel rente betaalt als ontvangen. Ontvangen rente vul je onder ‘Bouwdepots’ in bij ‘bijgeschreven rente’; wat je aan rente betaalde vul je in bij ‘Hypotheken en andere schulden’. Soms hoef je alleen te controleren wat er al is ingevuld.

Had je een bouwdepot voor een verbouwing dan hoef je rente die je hierop de eerste zes maanden ontving niet op te geven — wat je daarna in 2022 aan rente ontving, vul je in bij ‘bijgeschreven rente’. Betaalde rente trek je af onder ‘Hypotheken en andere schulden’.

>> Woning verkocht

Met de sterk gestegen prijzen van de afgelopen jaren is het goed mogelijk dat een flinke overwaarde op je oude woning verzilverde. Kocht je vervolgens een volgende woning, dan is niet alle rente over de nieuwe hypotheek altijd aftrekbaar. Dit volgt uit de bijleenregeling. Deze schrijft voor, dat je de overwaarde na verkoop (ook wel ‘eigenwoningreserve’) moet gebruiken voor een volgende aankoop, als dat binnen drie jaar gebeurt.

De Belastingdienst heeft voor de bijleenregeling een Rekenhulp ontwikkeld. Toch gelden in verschillende situaties andere regels, bijvoorbeeld bij fiscaal partnerschap, of als je oude woning niet binnen drie jaar wordt verkocht. Overleg bij twijfel met je financieel adviseur.

>> Aangifte na scheiding

Een stel dat vorig jaar is gescheiden kan ervoor kiezen nog wel aangifte te doen als fiscaal partners voor de Belastingdienst. Omdat je aan het slot hiervan met de aftrek van de eigen woning kunt schuiven (naar de partner met het hoogste inkomen) kan dat belastingvoordeel opleveren.

Kies je ervoor geen fiscaal partner te zijn dan mag je alleen de hypotheekrente die je zelf betaalde aftrekken, normaal gesproken 50% — zelfs als jij alle rente betaalde. Het andere deel kun je opvoeren als betaalde partneralimentatie, maar alleen als dat zo is afgesproken. Blijft de woning nog wel gezamenlijk eigendom nadat jij eruit trok, dan kun je de hypotheekrente vanaf dat moment nog maximaal twee jaar aftrekken (in box 1).

Bij een scheiding speelt er uiteraard meer dan alleen de belastingaangifte. Naast een advocaat of mediator kan je financieel adviseur zaken helpen verduidelijken én regelen.

Geen aanslag, toch zelf aangifte doen?

Niet iedereen krijgt een uitnodiging om aangifte inkomstenbelasting te doen. De regel is dat je er wel toe verplicht bent als je meer dan € 49,- belasting moet betalen. Verdiende je in 2022 met je baan, bijbaan of extra baan een jaarinkomen van € 9.200 dan is de kans daarop groot. Dat is ook zo als je (jullie) meer dan € 50.650 vermogen hadden. Je kunt dat checken via een proefaangifte. Moet je meer dan € 49,- betalen of krijg € 16 of meer terug? Dan verstuur je de aangifte, in ieder geval vóór 14 juli, anders riskeer je een boete.

Heb je een laag inkomen en zorgkosten gehad die niet worden vergoed, dan kun je mogelijk ‘specifieke zorgkosten’ aftrekken en een teruggave ontvangen. Dat geldt zelfs als je geen belasting hebt betaald vanwege je lage inkomen, bijvoorbeeld als je alleen AOW ontvangt. Dat volgt uit de TSZ-regeling (TeGemoetkoming Specifieke Zorgkosten). Maar daarvoor moet je wel zelf aangeifte doen den die zorgkosten aftrekken.

Nederlandse woningeigenaar is flink aan het verduurzamen

Financieel fitte medewerkers!

“Financieel Fit: Hoe je medewerkers kunt helpen op weg naar financiële gezondheid.”

Financiële fitheid van medewerkers is een steeds belangrijker aspect van een effectief personeelsbeleid. Financiële fitheid-oplossingen bieden medewerkers de kans om hun financiële gezondheid te verbeteren door hen de middelen en inzichten te geven die ze nodig hebben om hun financiële doelen te bereiken. Financiële oplossingen voor medewerkers kunnen variëren van financiële educatie aanbieden tot budgetteren en verzekeringsprogramma’s, waardoor medewerkers financiële stress kunnen verminderen en hun financiën op lange termijn kunnen beheren. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige medewerkers beter presteren en samenwerken, minder vaak ziek zijn en meer openstaan voor nieuwe ervaringen en veranderingen.
Een financieel fitte werknemer verricht zijn werk met aandacht en heeft ruimte om vooruit te kijken. Dat is niet vanzelfsprekend: bij 80% (Deloitte, juni 2022) van de werkgevers komt personeel met geldzorgen voor.
Financieel fitte medewerkers: In eerste instantie een verantwoordelijkheid van de medewerker zelf, maar behoudens dat een financieel fitte werknemer productiever en gelukkiger is, kan investeren in financiële fitheid van medewerkers ook bijdragen aan het werven en binden van medewerkers in de huidige (krappe) arbeidsmarkt.
Een financieel fit leven; dat is wat wij voor uw werknemer nastreven. Door de inzet van digitale software zorgen wij dat uw werknemer financieel overzicht heeft. Wij monitoren en sturen bij waar nodig en zorgen zo samen met de werknemer dat de financiële zaken altijd in topconditie zijn. Zo kunnen uw werknemers hun dromen op een verantwoordelijke manier realiseren en nieuwe dromen blijven najagen.
Onze financieel coach helpt u graag bij vraagstukken over onderwerpen zoals bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, arbeidsongeschiktheid, geldzaken op orde, vitaliteit, hypotheken, energiebesparing en budgetcoaching.

Woningmarktrapportage Q4

ten Hag magazine winter editie

Lees  hier de ten Hag magazine winter editie

Woningmarktrapportage 2e kwartaal 2022

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 2e kwartaal van 2022!

Woningmarktrapportage 1e kwartaal 2022

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 1e kwartaal van 2022!

De pilot ‘Duurhuur’

Interview Michel ten Hag voor Funda

Woningmarktrapportage 4e kwartaal 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 3e kwartaal van 2021! In het oosten van Nederland lijkt de koopintentie wat af te nemen. Volgens ten Hag haakt bijna de helft van de potentiële kopers af door de oververhitte markt. Het aantal kopers dat met elkaar in concurrentie gaat, daalt. ‘Maar in het laatste kwartaal […]

Hypotheek nodig in 2022? Dit zijn de nieuwe regels.

Hypotheek nodig in 2022? Dit zijn de nieuwe regels.

1. Nieuwe NHG-regels
Een hypotheek afsluiten met NHG kan in 2022 tot een bedrag van € 355.000. In 2021 was de grens nog op € 325.000, maar vanwege de stijgende huizenprijzen wordt die grens met € 30.000 verhoogd. Als er sprake is van energiebesparende voorzieningen, dan ligt de grens vanaf 1 januari op € 376.300 (dit was € 344.500 in 2021). Daarnaast daalt de eenmalige provisie die je moet betalen bij het afsluiten van een NHG-hypotheek van 0,7 procent naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag.

Lees meer

Opwaartse spiraal van een vastgelopen huizenmarkt moet worden doorbroken

HYPOTHEEK MET NHG | Het demissionaire kabinet maakte in de Prinsjesdagstukken bekend dat het meer dan een miljard euro vrijmaakt om de opwaartse spiraal van een vastgelopen huizenmarkt en al maar stijgende woningprijzen te doorbreken. En dat is hard nodig.

Ook de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ervaren de gevolgen van de prijsstijgingen. Steeds meer mensen kopen een woning zonder het vangnet van NHG, omdat er steeds minder woningen onder de kostengrens te koop staan. In 2022 zal de NHG-kostengrens stijgen van €325.000 naar €355.000. In januari 2022 ligt de gemiddelde huizenprijs naar verwachting rond de €400.000.

Zowel de borgtochtprovisie als de NHG-kostengrens worden jaarlijks opnieuw bepaald via een afgesproken methodiek. Hiervan is het doel enerzijds meer stabiliteit op de woningmarkt creëren en anderzijds de toegang behouden en zorgen dat consumenten een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. Deze methodiek is vastgesteld samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Financiën. Daarom zal de NHG-kostengrens in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog gaan en gaat deze in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag. Ook bij de borgtochtprovisie is stabiliteit het uitgangspunt: deze zal in een periode van een opgaande economie minder hard dalen en in een neergaande economie minder hard hoeven stijgen. Hierdoor wordt de woningmarkt niet onnodig opgejaagd in de huidige marktsituatie en niet onnodig afgeremd in een periode waarin veel verliezen gedekt moeten worden.

Stabielere woningmarkt
De kostengrens voor woningen wordt vastgesteld aan de hand van historische maandelijkse gemiddelde koopsommen. Voor 2022 wordt de kostengrens gebaseerd op de afgelopen 27 maanden gerekend tot en met augustus 2021, vermeerderd met 4% om beter aan te sluiten bij de gemiddelde woningprijs. De kostengrens ontwikkelt zich hierdoor gelijkmatiger dan de woningprijzen en draagt daarmee bij aan een stabielere woningmarkt. De kostengrens zal in 2022 stijgen van de huidige € 325.000 naar € 355.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd dan is de grens 6% hoger, namelijk € 376.300 in 2022 (van € 344.500 in 2021).

Lagere borgtochtprovisie
In 2021 betalen woningkopers 0,7% over de hoogte van hun hypotheek voor het afsluiten van NHG. Per 1 januari 2022 zal de borgtochtprovisie afnemen naar 0,6%. De borgtochtprovisie maakt het mogelijk om de missie uit te voeren en er voor de consument te zijn, ook in crisistijden. Door middel van onderliggende scenario’s kan NHG bepalen of het de risico’s met een hoge zekerheid kan dragen. Een gedeelte van de borgtochtprovisie draagt NHG af aan het Rijk, in het geval NHG ooit de achtervang vanuit het Rijk nodig zou hebben.

 

Meer info: https://www.nhg.nl/nhg-actueel/nhg-kostengrens-stijgt-naar-355-000-in-2022-nhg-premie-verlaagd-naar-0-6/

Het vernieuwde complex aan Javastraat 92

 

Het complex gelegen aan de Javastraat 92 in Enschede heeft een nieuwe bestemming gekregen, namelijk “maatschappelijke – zorginstelling” ten behoeve van een specifieke manier van wonen.

Het complex

In de laatste jaren is het pand door de eigenaar Deltaborgh Investments in bruikleen geweest bij verschillende vrijwilligersorganisaties. Nadat het bestemmingsplan is gewijzigd naar wonen met zorg is het complex getransformeerd tot twintig woonzorgeenheden, een ontmoetingsruimte én kantoorruimte. Naast twaalf appartementen in het hoofdgebouw zijn op het binnenterrein acht energieleverende grondgebonden woningen met een terras aan een collectieve tuin en een individuele berging door House2Start-woningen gerealiseerd. Daarnaast zijn hier ook parkeerplaatsen en is er een binnentuin gerealiseerd. Aannemersbedrijf Kormelink heeft in opdracht van Deltaborgh Investments het pand verbouwd.

Ondersteuning en begeleiding

Het complex is herontwikkeld om mensen met een psychische kwetsbaarheid én/of autisme zelfstandig te laten wonen. De grondgebonden woningen geven de bewoner meer het gevoel van vrijheid van entiteit.  Inmiddels zijn alle woonzorgeenheden door ten Hag verhuurd aan members van Stichting WOPiT. Stichting WOPiT biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen met een aan autisme verwante uitdagingen of een psychische kwetsbaarheid vanuit andere oorzaken.

 

 

Woningmarktrapportage 3e kwartaal 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 3e kwartaal van 2021!

Woningmarktrapportage 2e kwartaal 2021

Header woningmarktrapportage Q2 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 2e kwartaal van 2021!

Lees meer

INN’ Twente #11

INN` Twente 11

De 11e editie van INN’twente is uit!

Lees meer

ten Hag magazine | Zomereditie

ten Hag magazine zomee

De zomereditie van het ten Hag magazine is uit!

Lees meer

,

Woningmarktrapportage 1e kwartaal 2021

Woningmarktrapportage Q1 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 1e kwartaal van 2021!

Lees meer

,

Stads-Huis Almelo | kopers aan het woord

Kopers Stads-Huis

De verkoop van de appartementen in het oude Stads-Huis van Almelo is in volle gang. Paul en Hilda kochten een appartement in het nog te transformeren woonproject. “Het Stads-Huis Almelo voldoet vrijwel aan al onze wensen”. 

 

Wij hadden al het plan om te zijner tijd terug te verhuizen naar het oosten van het land, back to the roots. Maar met een misschien onmogelijke wensenlijst: liefst een appartement in een middelgrote stad met allerlei voorzieningen, vooral een duurzame 4-kamerwoning met redelijk balkon, goede openbaar vervoersbereikbaarheid (wij hebben geen auto) en in nabijheid van natuur en mooie dorpen. En niet onbelangrijk: een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Toevalligerwijs viel ons oog op het Stads-Huis project. Wat een aansprekend concept! Het biedt zelfs meer dan we voor mogelijk hielden: nog duurzamer vanwege omvorming van een reeds bestaand gebouw, een gezamenlijk dakterras, een fiets- en e-auto service punt, een grote hal met een Stadscafé, sportschool in de kelder, museum, enzovoorts. Vooral als je nog weinig mensen kent een aantrekkelijke manier om met medebewoners en stadgenoten in contact te komen en ruimte genoeg om iets leuks te organiseren.

Bovendien staat het Stads-Huis op een rustige plek in het centrum van de stad, slechts 7 verdiepingen hoog, winkels en horeca om de hoek en het station op 6 minuten loopafstand.
Tot onze verbazing was er afgelopen december nog een 4-kamer appartement vrij en we wisten niet hoe snel we een optie moesten nemen.


Resultaat: binnenkort het officiële koopcontract, een goed gevoel en een blij vooruitzicht!

 

 

Ben jij al begonnen met het plannen van je pensioen?

blog Ron Mulder

Ga je sparen voor later, of ga je eerst genieten? Een financieel plan – een van de voordelen van financiële planning – helpt je hierbij.

Lees meer