Grens NHG-hypotheek verhoogd tot €405.000

Woningmarktrapportage 3e kwartaal 2022

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 3e kwartaal van 2022!

NVM Open Huizen Dag

Woningmarktrapportage 2e kwartaal 2022

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 2e kwartaal van 2022!

Woningmarktrapportage 1e kwartaal 2022

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 1e kwartaal van 2022!

De pilot ‘Duurhuur’

Interview Michel ten Hag voor Funda

Woningmarktrapportage 4e kwartaal 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 3e kwartaal van 2021! In het oosten van Nederland lijkt de koopintentie wat af te nemen. Volgens ten Hag haakt bijna de helft van de potentiële kopers af door de oververhitte markt. Het aantal kopers dat met elkaar in concurrentie gaat, daalt. ‘Maar in het laatste kwartaal […]

Hypotheek nodig in 2022? Dit zijn de nieuwe regels.

Hypotheek nodig in 2022? Dit zijn de nieuwe regels.

1. Nieuwe NHG-regels
Een hypotheek afsluiten met NHG kan in 2022 tot een bedrag van € 355.000. In 2021 was de grens nog op € 325.000, maar vanwege de stijgende huizenprijzen wordt die grens met € 30.000 verhoogd. Als er sprake is van energiebesparende voorzieningen, dan ligt de grens vanaf 1 januari op € 376.300 (dit was € 344.500 in 2021). Daarnaast daalt de eenmalige provisie die je moet betalen bij het afsluiten van een NHG-hypotheek van 0,7 procent naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag.

Lees meer

Opwaartse spiraal van een vastgelopen huizenmarkt moet worden doorbroken

HYPOTHEEK MET NHG | Het demissionaire kabinet maakte in de Prinsjesdagstukken bekend dat het meer dan een miljard euro vrijmaakt om de opwaartse spiraal van een vastgelopen huizenmarkt en al maar stijgende woningprijzen te doorbreken. En dat is hard nodig.

Ook de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ervaren de gevolgen van de prijsstijgingen. Steeds meer mensen kopen een woning zonder het vangnet van NHG, omdat er steeds minder woningen onder de kostengrens te koop staan. In 2022 zal de NHG-kostengrens stijgen van €325.000 naar €355.000. In januari 2022 ligt de gemiddelde huizenprijs naar verwachting rond de €400.000.

Zowel de borgtochtprovisie als de NHG-kostengrens worden jaarlijks opnieuw bepaald via een afgesproken methodiek. Hiervan is het doel enerzijds meer stabiliteit op de woningmarkt creëren en anderzijds de toegang behouden en zorgen dat consumenten een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. Deze methodiek is vastgesteld samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Financiën. Daarom zal de NHG-kostengrens in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog gaan en gaat deze in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag. Ook bij de borgtochtprovisie is stabiliteit het uitgangspunt: deze zal in een periode van een opgaande economie minder hard dalen en in een neergaande economie minder hard hoeven stijgen. Hierdoor wordt de woningmarkt niet onnodig opgejaagd in de huidige marktsituatie en niet onnodig afgeremd in een periode waarin veel verliezen gedekt moeten worden.

Stabielere woningmarkt
De kostengrens voor woningen wordt vastgesteld aan de hand van historische maandelijkse gemiddelde koopsommen. Voor 2022 wordt de kostengrens gebaseerd op de afgelopen 27 maanden gerekend tot en met augustus 2021, vermeerderd met 4% om beter aan te sluiten bij de gemiddelde woningprijs. De kostengrens ontwikkelt zich hierdoor gelijkmatiger dan de woningprijzen en draagt daarmee bij aan een stabielere woningmarkt. De kostengrens zal in 2022 stijgen van de huidige € 325.000 naar € 355.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd dan is de grens 6% hoger, namelijk € 376.300 in 2022 (van € 344.500 in 2021).

Lagere borgtochtprovisie
In 2021 betalen woningkopers 0,7% over de hoogte van hun hypotheek voor het afsluiten van NHG. Per 1 januari 2022 zal de borgtochtprovisie afnemen naar 0,6%. De borgtochtprovisie maakt het mogelijk om de missie uit te voeren en er voor de consument te zijn, ook in crisistijden. Door middel van onderliggende scenario’s kan NHG bepalen of het de risico’s met een hoge zekerheid kan dragen. Een gedeelte van de borgtochtprovisie draagt NHG af aan het Rijk, in het geval NHG ooit de achtervang vanuit het Rijk nodig zou hebben.

 

Meer info: https://www.nhg.nl/nhg-actueel/nhg-kostengrens-stijgt-naar-355-000-in-2022-nhg-premie-verlaagd-naar-0-6/

Het vernieuwde complex aan Javastraat 92

 

Het complex gelegen aan de Javastraat 92 in Enschede heeft een nieuwe bestemming gekregen, namelijk “maatschappelijke – zorginstelling” ten behoeve van een specifieke manier van wonen.

Het complex

In de laatste jaren is het pand door de eigenaar Deltaborgh Investments in bruikleen geweest bij verschillende vrijwilligersorganisaties. Nadat het bestemmingsplan is gewijzigd naar wonen met zorg is het complex getransformeerd tot twintig woonzorgeenheden, een ontmoetingsruimte én kantoorruimte. Naast twaalf appartementen in het hoofdgebouw zijn op het binnenterrein acht energieleverende grondgebonden woningen met een terras aan een collectieve tuin en een individuele berging door House2Start-woningen gerealiseerd. Daarnaast zijn hier ook parkeerplaatsen en is er een binnentuin gerealiseerd. Aannemersbedrijf Kormelink heeft in opdracht van Deltaborgh Investments het pand verbouwd.

Ondersteuning en begeleiding

Het complex is herontwikkeld om mensen met een psychische kwetsbaarheid én/of autisme zelfstandig te laten wonen. De grondgebonden woningen geven de bewoner meer het gevoel van vrijheid van entiteit.  Inmiddels zijn alle woonzorgeenheden door ten Hag verhuurd aan members van Stichting WOPiT. Stichting WOPiT biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen met een aan autisme verwante uitdagingen of een psychische kwetsbaarheid vanuit andere oorzaken.

 

 

Woningmarktrapportage 3e kwartaal 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 3e kwartaal van 2021!

Woningmarktrapportage 2e kwartaal 2021

Header woningmarktrapportage Q2 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 2e kwartaal van 2021!

Lees meer

INN’ Twente #11

INN` Twente 11

De 11e editie van INN’twente is uit!

Lees meer

ten Hag magazine | Zomereditie

ten Hag magazine zomee

De zomereditie van het ten Hag magazine is uit!

Lees meer

,

Woningmarktrapportage 1e kwartaal 2021

Woningmarktrapportage Q1 2021

Lees  hier de ten Hag woningmarktrapportage over het 1e kwartaal van 2021!

Lees meer

,

Stads-Huis Almelo | kopers aan het woord

Kopers Stads-Huis

De verkoop van de appartementen in het oude Stads-Huis van Almelo is in volle gang. Paul en Hilda kochten een appartement in het nog te transformeren woonproject. “Het Stads-Huis Almelo voldoet vrijwel aan al onze wensen”. 

 

Wij hadden al het plan om te zijner tijd terug te verhuizen naar het oosten van het land, back to the roots. Maar met een misschien onmogelijke wensenlijst: liefst een appartement in een middelgrote stad met allerlei voorzieningen, vooral een duurzame 4-kamerwoning met redelijk balkon, goede openbaar vervoersbereikbaarheid (wij hebben geen auto) en in nabijheid van natuur en mooie dorpen. En niet onbelangrijk: een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Toevalligerwijs viel ons oog op het Stads-Huis project. Wat een aansprekend concept! Het biedt zelfs meer dan we voor mogelijk hielden: nog duurzamer vanwege omvorming van een reeds bestaand gebouw, een gezamenlijk dakterras, een fiets- en e-auto service punt, een grote hal met een Stadscafé, sportschool in de kelder, museum, enzovoorts. Vooral als je nog weinig mensen kent een aantrekkelijke manier om met medebewoners en stadgenoten in contact te komen en ruimte genoeg om iets leuks te organiseren.

Bovendien staat het Stads-Huis op een rustige plek in het centrum van de stad, slechts 7 verdiepingen hoog, winkels en horeca om de hoek en het station op 6 minuten loopafstand.
Tot onze verbazing was er afgelopen december nog een 4-kamer appartement vrij en we wisten niet hoe snel we een optie moesten nemen.


Resultaat: binnenkort het officiële koopcontract, een goed gevoel en een blij vooruitzicht!

 

 

Ben jij al begonnen met het plannen van je pensioen?

blog Ron Mulder

Ga je sparen voor later, of ga je eerst genieten? Een financieel plan – een van de voordelen van financiële planning – helpt je hierbij.

Lees meer

De kracht van ten Hag – Gerard Höften

Gerard Höften

Terug van weggeweest, Gerard Höften is na een kleine tussenstop weer terug op vertrouwde grond, terug bij ten Hag.

Lees meer

INN’ twente #10

INNtwente #10

De 10e editie van INN’twente is uit!

Lees meer

,

Wat neemt u als zzp’er van de fruitschaal?

Headers blogs pensioenen

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel. Maar je wordt en bent niet zomaar zelfstandige. Daar gaat nog een heel proces aan vooraf.

Lees meer

ten Hag magazine | Wintereditie

ten Hag magazine wintereditie

De wintereditie van het ten Hag magazine is uit!

Lees meer

Openingstijden feestdagen

Header openingstijden

Tijdens de feestdagen hanteert de ten Hag Groep aangepaste openingstijden:

Lees meer

Energielabel voor woningen wijzigt

Energielabel

Per 1 januari 2021 wijzigt het energielabel voor woningen. Vanaf die datum wordt het label bepaald op basis van een nieuwe rekenmethode genaamd NTA 8800. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast geeft het ook duidelijkheid over verbeterpunten die de energiezuinigheid en het wooncomfort van een woning kunnen verbeteren.

Lees meer

Op welke wijze zorg jij als HR-adviseur er voor dat de werknemer op bezoek gaat bij de specialist?

Pensioenadviseur

Een werknemer motiveren om op bezoek te gaan bij een specialist. Is dat wel de taak van een HR-adviseur? Of zijn dit privézaken? Deels. Vaak wordt het niet als eerste keus gezien om een medewerker een specialist te laten spreken, maar het gebeurd wél. Maar motiveer jij medewerkers eigenlijk wel om een pensioenadviseur te spreken?

Lees meer

De 8 belangrijkste wijzigingen bij een hypotheek met NHG in 2021

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zet zich samen met de markt in voor verantwoorde woonfinanciering en voert jaarlijks een aantal wijzigingen door om diensten en producten te verbeteren. Zo introduceert NHG in 2021 de tijdelijk tekort regeling voor senioren, gaat de NHG-kostengrens omhoog en is de werkgeversverklaring verbeterd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de Voorwaarden en Normen voor een hypotheek met NHG in 2021.

Lees meer

Woningmarktrapportage 3e kwartaal 2020

Lees HIER de ten Hag woningmarktrapportage over het 3e kwartaal 2020!

Lees meer