Het vernieuwde complex aan Javastraat 92

 

Het complex gelegen aan de Javastraat 92 in Enschede heeft een nieuwe bestemming gekregen, namelijk “maatschappelijke – zorginstelling” ten behoeve van een specifieke manier van wonen.

Het complex

In de laatste jaren is het pand door de eigenaar Deltaborgh Investments in bruikleen geweest bij verschillende vrijwilligersorganisaties. Nadat het bestemmingsplan is gewijzigd naar wonen met zorg is het complex getransformeerd tot twintig woonzorgeenheden, een ontmoetingsruimte én kantoorruimte. Naast twaalf appartementen in het hoofdgebouw zijn op het binnenterrein acht energieleverende grondgebonden woningen met een terras aan een collectieve tuin en een individuele berging door House2Start-woningen gerealiseerd. Daarnaast zijn hier ook parkeerplaatsen en is er een binnentuin gerealiseerd. Aannemersbedrijf Kormelink heeft in opdracht van Deltaborgh Investments het pand verbouwd.

Ondersteuning en begeleiding

Het complex is herontwikkeld om mensen met een psychische kwetsbaarheid én/of autisme zelfstandig te laten wonen. De grondgebonden woningen geven de bewoner meer het gevoel van vrijheid van entiteit.  Inmiddels zijn alle woonzorgeenheden door ten Hag verhuurd aan members van Stichting WOPiT. Stichting WOPiT biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen met een aan autisme verwante uitdagingen of een psychische kwetsbaarheid vanuit andere oorzaken.