Ben jij al begonnen met het plannen van je pensioen?

Ga je sparen voor later, of ga je eerst genieten? Een financieel plan – een van de voordelen van financiële planning – helpt je hierbij.

In welke levensfase bevind jij je?

Ten eerste is het belangrijk om te weten in welke levensfase je je bevind. Een levensfase is een ruim begrip dat vaak wordt gekoppeld aan leeftijd. In de praktijk zien we dat een levensfase eigenlijk niet te koppelen is aan leeftijd. Het is daarnaast nog maar de vraag of je alle levensfases wel gaat doorlopen. Om deze reden biedt een financieel plan op maat uitkomst.

Bij het opstellen van een financieel plan wordt niet enkel gekeken naar jouw levensfase maar naar de totale financiële situatie. Om zo in te spelen op jouw specifieke financiële behoefte.

Als pensioenadviseur kijk ik (samen met jou) naar de volgende levensfasen:

1. Héél veel genieten

Je bent jong en kunt de hele wereld aan. Vaak ben je net aan het werk of studeer je zelfs nog. Sparen is zeker niet je eerste prioriteit en het moment dat je stopt met werken is nog lang niet in zicht.

Vrij logisch dat je vooral geniet van het leven en nog niet te veel bezig bent met ‘’later’’.

2. Voor het eerst samenwonen

Samen een huis kopen of huren zorgt voor een hoop verantwoordelijkheid. Het wordt serieuzer en je moet rekening houden met elkaar.

Het is van belang om bepaalde risico’s goed met elkaar door te spreken. Ook risico’s waar je niet direct bij stil staat, helemaal niet wanneer je jong bent. Denk hierbij aan het risico van overlijden. Wat is de financiële situatie van je partner op het moment dat je onverhoopt komt te overlijden? In sommige gevallen kan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering je veel ellende besparen.

3. Gezinsuitbreiding

Een gezinsuitbreiding brengt financiële gevolgen met zich mee. In deze fase vorm je bijvoorbeeld een spaarpot voor je kinderen, voor bijvoorbeeld een studie. Zekerheid is hier meer dan ooit van belang. Komt je partner onverhoopt te overlijden dan zorgt een goede overlijdensrisicoverzekering er voor dat de spaarpot voor je kinderen niet in gevaar komt.

4. Het huis stroomt leeg

De kinderen hebben een leeftijd bereikt waarop zij zelfstandig gaan wonen én financieel zelfredzaam zijn. Jij en je partner hebben nu waarschijnlijk meer financiële ruimte.

Dit is een goed moment om nog eens te kijken naar de pensioensituatie van jou en je partner. Door de ontstane financiële ruimte is dit vaak een goed moment om te gaan sparen om een eventuele aanvulling vanaf je pensioendatum te realiseren. Wellicht wil je eerder stoppen met werken.

5. Pensioenleeftijd bereikt

In deze fase kan het zijn dat je volledig stopt met werken en je je gespaarde geld gaat besteden. Hier kan het echte genieten beginnen.

Tot slot

In welke levensfase je je ook bevindt, zorg vooral goed voor jezelf én voor je partner. Doe dit bijvoorbeeld door op tijd een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zorg er daarnaast voor dat je tijdig begint met sparen voor je pensioen. Op deze manier kan je je pensioen naar wens inrichten én een eventueel pensioengat voorkomen.

Wil je meer inzicht in jouw/jullie financiële situatie? Dan kan een financieel plan hierbij helpen. Neem gerust contact met mij op om de opties te bespreken. Dat kan via r.mulder@tenhag.nl of 06-10843038.

Auteur: Ron Mulder

Ron Mulder

Ron Mulder

Pensioenadviseur