,

Payrollwerkgever? Tref dan vóór 1 januari 2021 een pensioenregeling

Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Op grond van deze wet gaat per 1 januari 2021 de pensioenregeling voor alle payrollwerkgevers op de schop. Per die datum moeten payrollwerkgevers uit het pensioenfonds StiPP en zijn zij verplicht een zogenaamde “adequate” pensioenregeling aan te bieden aan hun payrollwerknemers.

Hoe werkt payrolling?

Een organisatie kan om verschillende redenen besluiten om een werknemer niet op de eigen loonlijst te zetten, maar om gebruik te maken van een payroll constructie. In dat geval neemt een payroll bedrijf de werknemer in dienst en wordt deze werknemer vervolgens uitgezonden naar de organisatie in kwestie.

Adequaat pensioen

Vanaf komend jaar moeten payrollwerkgevers haar payrollwerknemers een “adequate” pensioenregeling aanbieden.

Een pensioenregeling optuigen is veel werk, ga er dus tijdig mee aan de slag.

Een payrollwerkgever kan op twee manieren invulling geven aan een “adequate” pensioenregeling . Deze zijn te vinden in het besluit ‘’allocatie arbeidskrachten door intermediairs’’.

Twee mogelijkheden…

Een payrollwerkgever heeft twee mogelijkheden om te voldoen aan de eis voor een adequate pensioenregeling:

Optie 1:               payrollwerknemers aanmelden in de pensioenregeling van de inlenende werkgever waar de payrollwerknemers werkzaam zijn.

Optie 2:               een eigen pensioenregeling treffen voor de payrollwerknemers. Deze moet voldoen aan alle eisen van een adequate pensioenregeling en worden ondergebracht bij een pensioenuitvoerder.

…of niet?

Het is nog maar de vraag of de eerste optie überhaupt kan. Is een pensioenregeling ondergebracht bij een pensioenverzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI), dan laat de uitvoeringsovereenkomst dit vaak niet toe. Maar ook als er sprake is van een pensioenfonds is (vrijwillige) aansluiting niet altijd mogelijk.

Regel het vóór 1 januari

Hoe dan ook zullen payrolllwerkgevers vóór 1 januari een alternatieve pensioenregeling moeten hebben.  Deze werkgevers zullen dus snel in actie moeten komen en tijdig keuzes moeten maken. Stilzitten is geen optie. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met op met ten Hag pensioenadviseurs, Martin Eshuis, tel. 06-51 76 95 78, m.eshuis@tenhag.nl

(door Martin Eshuis)

Martin Eshuis

Martin Eshuis

Pensioenadviseur