Nieuw concept upgrading kantoorruimte naar energielabel A+

TV-1

Nieuw concept upgrading kantoorruimte naar energielabel A+

ten Hag heeft de adviezen die zij in de markt geeft inmiddels ook toegepast bij een pand aan de Demmersweg in Hengelo; met Edwin Eijsink van Emotion Concepts als brein achter het geheel ontwikkelden wij een volledig nieuw concept, waardoor upgrading van de kantoorruimte naar energielabel A+ in één keer mogelijk werd.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden in elke gemeente de bedrijventerreinen bijna letterlijk uit de grond gestampt. Ook in Hengelo, waar weilanden langs de Bornsestraat moesten wijken voor industrie. Westermaat werd geboren. Inmiddels niet meer weg te denken, maar destijds revolutionair door voorschriften over bouwwijze en verplicht centraal parkbeheer. Wie er als de kippen bij was, was ten Hag. Aan de Demmersweg realiseerden zij een kantoorpand met een oppervlakte van 1500 vierkante meter. Het gebouw, waar de eerste twintig jaren ten Kate & Huizinga was gevestigd, is voor de nieuwe huurders compleet getransformeerd. “Victa en Förch zijn nu de belangrijkste huurders. We hebben het pand volledig aan hun eisen en wensen aangepast, wat er voor zorgt dat de uitstraling van beide bedrijven optimaal naar voren komt,” aldus Michel ten Hag.

Mogelijkheden

Wie nog steeds denkt dat ten Hag alleen makelaar is, heeft het duidelijk bij het verkeerde eind. “Wij zijn ondernemers en zien mogelijkheden.” Met Vision for Energy hebben wij sinds enkele jaren een nieuwe pijler binnen onze onderneming. “Vision for Energy is een bedrijf waar wij warmtewisselaars ontwikkelen en fabriceren. Wij zijn een samenwerking aangegaan met E-motion Concepts van Edwin Eijsink en Intramax om aan de verduurzaming van de bedrijfsgebouwenmarkt te werken. Laatstgenoemde zorgt voor de wanden en Edwin Eijsink voor het totaalplaatje. Onze inbreng is de speciale Energie Terugwin Unit (ETW) die ons bedrijf in Oldenzaal heeft ontwikkeld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dankzij deze vinding kunnen we gerust zeggen dat de lucht in je gebouw beter en schoner is dan de lucht buiten.” Eijsink bedacht het concept. Begonnen als interieurbouwer, studeerde hij na een ongeval door en noemt zichzelf nu creatief conceptontwikkelaar. “Zo kwam ik na opdrachten voor Peugeot, Volvo en Audi in contact met autobedrijf Munsterhuis die me vroegen hun bedrijfspand in Hengelo in te richten. Ook na de brand kwamen ze bij me en omdat Ferrari nogal wat eisen stelde, moest het goed gebeuren. Na de presentatie van mijn plannen voor de inrichting van het nieuwe pand, kreeg ik een staande ovatie. Dat gaf me een flinke duw in de rug. Ondertussen zag ik de wereld veranderen en raakte ik steeds meer overtuigd van de noodzaak om panden duurzamer te maken. Ik ben er mee aan de slag gegaan en al een aantal keren gevallen maar steeds weer opgestaan omdat ik er in geloofde. En zie nu eens hoe het begint te lopen. Mijn eerste project was het pand van First Gear in Almelo. In maart dit jaar werd een nieuw deel van het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem opgeleverd, voor de GGD. Het was meteen het meest duurzame gebouw in de verre omgeving.”

Hoofdrol

PCM (Phase Change Materials ) gaan de installatiebranche de komende jaren flink in beweging krijgen. In het concept, dat ten Hag samen met Eijsink en partners bedacht, spelen ze ook een hoofdrol. Zonder al te technisch te worden is het een koudebatterij die bij een ingestelde temperatuur ervoor zorgt dat er koude wordt afgegeven aan de ruimte als de temperatuur boven de ingestelde temperatuur begint te stijgen. Daartoe wordt de vaste massa van de koudebatterij vloeibaar, net als het element in een koelbox bij een temperatuur van nul graden. ’s Nachts wordt met behulp van de koude buitenlucht de koudebatterij opnieuw gestold om overdag weer kou te kunnen afgeven. Wij brengen alles samen in een kant-en-klare ETW-box, die voor elke ruimte geschikt is en overal opgehangen kan worden,” aldus ten Hag. “Op elke plaats waar je nu systeemplafonds ziet, kunnen ze de bestaande airconditioning of luchtbehandelingsinstallaties vervangen. In combinatie met de gebruikelijke permanente ventilatieroosters zorgen ze voor een stabiele temperatuur en een superschone lucht.

‘We helpen als het ware het hele sickbuilding-syndroom om zeep’

We verwachten op korte termijn het certificaat binnen te krijgen, dat wordt verstrekt als je een installatie hebt die afwijkt van het gebruikelijke, maar minstens zulke goede prestaties levert. Geloof me, dat krijg je niet zomaar.” Het pionierswerk met deze vinding deed ten Hag in zijn eigen pand aan de Demmersweg. “Als je dan toch een fout maakt, kun je daar maar beter alleen zelf last van hebben. Na succesvolle en minder succesvolle tests, hebben we de complete CV-installatie tot een derde van de oorspronkelijke capaciteit terug gebracht. Er ging een enorme gasleiding naartoe en waar we eerder flink moesten stoken om de boel warm te krijgen, hebben we nu de kosten zo ver omlaag weten te brengen dat we het aandurven de ruimte te verhuren inclusief de servicekosten. Dat maakt alles voor de huurder wel zo overzichtelijk en hij profiteert ook mee. Want niet alleen de kosten liggen veel lager, ook het binnenklimaat wordt sterk verbeterd. We willen de laatste verdieping in september opleveren, zodat ook die weer verhuurd kan worden.

In de panden die we hebben aangepakt, zijn we nu aan het onderzoeken wat het effect is op de mensen die er werken. We gaan er bijvoorbeeld vanuit dat de mensen die er werken geen middagdip meer hebben en dus fitter en productiever zijn tot het einde van hun werkdag.”

Uitrollen

Eijsink: “Zo willen we dit concept ook uitrollen binnen het onderwijs in Nederland, dat kampt met geldgebrek maar wél voor de opgave staat te zorgen voor de verbetering van de luchtkwaliteit in schoolgebouwen, omdat die nog steeds slechts is. De meeste lokalen zijn zeven bij zeven meter. Daar kan makkelijk een box van ons in. Die zorgt er dan in één klap voor dat alle kinderen in de ruimte een gezonde leefomgeving krijgen. Dat geldt ook voor kantoorpanden. We helpen als het ware het hele sick-building-syndroom om zeep.”

Artikel TwenteVisie juli 2018

Tekst: Mario van Santen