Energielabel voor woningen wijzigt

Per 1 januari 2021 wijzigt het energielabel voor woningen. Vanaf die datum wordt het label bepaald op basis van een nieuwe rekenmethode genaamd NTA 8800. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast geeft het ook duidelijkheid over verbeterpunten die de energiezuinigheid en het wooncomfort van een woning kunnen verbeteren.

Tot en met 31 december 2020 kan een huiseigenaar het huidige label aanvragen. Dit label staat bekend als het vereenvoudigd energielabel (VEL). Wanneer een huiseigenaar dit label vóór 31 december 2020 aanvraagt, blijft dit label, ook bij ingang van het nieuwe label, 10 jaar geldig. Maar hoe gaat het aanvragen van een energielabel in zijn werk? En wat is het verschil tussen het huidige label en het nieuwe label?

Het aanvragen van een energielabel

Waar het vereenvoudigd energielabel (VEL) momenteel nog online bepaald en aangevraagd kan worden, kan dit met het nieuwe label per 1 januari 2021 uitsluitend nog fysiek. Er dient vanaf die datum een afspraak te worden gemaakt met een energieadviseur. De keuring wordt uitsluitend uitgevoerd door een vakbekwaam adviseur, die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie. Door die fysieke bepaling wordt het energielabel ook duurder. Daar staat tegenover dat de fysieke opname van de woning nauwkeuriger is en dat er aan de hand van deze opname gerichtere maatregelen kunnen worden getroffen.

Tijdens de afspraak neemt de energieadviseur kenmerken van de woning op. Denk hierbij aan:

  • Afmetingen
  • Warmtebronnen
  • De hoeveelheid energie die de woning verbruikt

Belangrijk om te weten is dat de Tweede Kamer onderzoekt of het toch mogelijk is om het nieuwe label ook voordelig online aan te kunnen vragen. Of dit ook daadwerkelijk een mogelijkheid gaat worden is vooralsnog onduidelijk. Voor de eerste helft van 2021 geldt sowieso dat het label uitsluitend fysiek aangevraagd kan worden.

Nu aanvragen = geld besparen

Het nieuwe energielabel gaat waarschijnlijk tussen de 150 en 300 euro kosten. Dit is aanzienlijk meer dan het huidige label, dat minder dan 10 euro kost. De precieze prijs van het energielabel hangt af van het type woning, de beschikbare documenten over de woning en de tijd die de adviseur nodig heeft om de kenmerken van de woning op te nemen.

Nu aanvragen of in 2021?

Het nieuwe energielabel wordt dus aanzienlijk duurder dan het huidige vereenvoudigd energielabel (VEL). Mocht je jouw woning in 2021 willen verkopen dan kan het prijstechnisch aantrekkelijk zijn om nog vóór 31 december 2020 een nieuw label aan te vragen.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO.